La factura de la llum pujarà a l’hivern, i això no és el pitjor

La crescuda estratosfèrica del preu de l’electricitat és conseqüència, sobretot, de l’augment del preu del gas natural. Aquest combustible ens arriba de l’entranger, bé de Rússia bé del Magrib, i l’augment del consum a l’Àsia està provocant una escassetat que perjudica Europa.

Però què té a veure l’electricitat amb el gas? Doncs, molt. L’electrcitat que arriba a casa nostra prové del sistema elèctric que s’alimenta de diversos productors, principalment centrals hidroelèctriques, nuclears, renovables i també gas natural.

De fet, quan puja la demanda entra en joc el gas i, com que és la més cara, afecta al preu de la resta d’energia. És una de les característiques del mercat energètic espanyol, que no ens permet, en principi, discriminar el tipus d’energia que volem fer servir.

El cas és que el gas natural és més car i, a més, genera emissions, cosa que està castigada amb sancions econòmiques. La pujada d’aquestes sancions, per pressionar les indústries contaminants, contribueix a fer pujar la factura de la llum.

La tempesta perfecta

Segons alguns analistes, com Javier Blas, de Bloomberg, el proper hivern podria tenir lloc una autèntica tempesta perfecta. L’augment de la demanda a Europa per l’arribada a l’hivern no només provocarà més augment dels preus, sinó que podria arribar a posar en dubte el subministrament d’energia en alguns punts d’Europa.

Blas posa en evidència que ni la Unió Europea ni els executius europeus del sector de l’energia tenen un Pla B per afrontar aquesta tempesta. Simplement confien que l’hivern no serà tan dur com altres anys. I així no han de trobar solucions.

No cal dir les conseqüències socials, sanitàries i econòmiques que hi hauria a Catalunya com a conseqüència dels talls de llum. I si els governs no estan preparats, potser haurem de començar a preparar-nos pel nostre compte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s