Barcelona amplia la seva xarxa de calor i fred

La ciutat de Barcelona és pionera a Espanya en una tecnologia que ja funciona en ciutats com Hèlsinki, Moscou o Berlin. Es tracta de la xarxa de calor i fred, un sistema de distribució que permet connectar una planta de producció urbana amb un seguit d’edificis que utilitzen aquesta energia per alimentar els sistemes de calefacció, aigua calenta i refrigeració.

Al 2024 Barcelona posarà en marxa la tercera planta, al Poblenou, i donarà servei a 242 edificis en una àrea de 2.496.494m2, amb una potència de 97MW per al fred i de 69 MW per a la calor. Actualment ja estan en funcionament dues instal·lacions, al Fòrum i al 22@, que proporcionen 69 MW de calor i 46,8 MW de fred per als 146 edificis que conformen la xarxa. És una iniciativa conjunta entre l’Ajuntament de Barcelona i Districlima, empresa de referència en aquest sector.

REAPROFITAMENT DE LA COMBUSTIÓ DE RESIDUS

L’energia de la xarxa s’origina en la planta del Fòrum que aprofita el vapor generat en la combustió de residus sòlids urbans (RSU de la planta de tractament de TERSA, a Sant Adrià de Besòs i utilitza l’aigua de mar per refrigerar els seus equips de producció.

La segona central, la del 22@ està pensada per cobrir puntes de demanda i disposa d’un sistema avançat d’acumulació de gel que permet la producció eficient d’energia en els períodes de baixa demanda i el seu emmagatzematge fins que sigui necessària

Entre els clients d’aquesta xarxa n’hi ha de prou importants com ara la Universitat Pompeu Fabra, el Centre Comercial Glòries l’hotel Diagonal Zero, empreses del sector sanitari, com Centre Fòrum; de l’habitatge, com Regesa; i el centre de convencions CCIB. Després d’anunciar-se l’ampliació de la xarxa, diverses empreses que volen instal·lar-se al 22@ ja han sol·lictat pressupost per integrar-se a la xarxa.

Segons dades de la UE, del 2003, la calefacció i la refrigeració són responsables de més del 50% de la demanda d’energia útil a les ciutats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s