Background vector created by GraphiqaStock - www.freepik.com

Molins de vent a Collserola per produir energia renovable

L’entitat Viure de l’Aire ha convocat els supporters de l’energia eòlica a participar en un projecte que podria ser cabdalt per popularitzar, en positiu, l’energia eòlica a Catalunya. la proposat és ubicar dos grans aerogeneradors al Parc Natural de Collserola per incrementar el percentatge d’energia verda a la ciutat i, sobretot, per conscienciar la població sobre la necessitat d’apostar per energia independent renovable, encara que embruti una mica el paisatge. El més sorprenent d’aquest projecte és que els 12 milions d’euros d’inversió procedirà de centenars o milers de petits inversors.

POCA ENERGIA RENOVABLE A CATALUNYA

Segons l’entitat, Catalunya consumeix uns 168 TW/h d’energia, i, de tots aquests, amb prou feines un 8% procedeix de fonts renovables. La proporció és molt inferior que a la resta d’Espanya. Quant a Barcelona, la demanda energètica és d’uns 16 TW/h. El 70% és d’origen fòssil (amb les conseqüents 2,2 tones de CO2 per habitant i any), el 21% nuclear i el 9%, uns 144 GW/h. El projecte, a banda de contribuir a augmentar el percentatge de renovables, serviria per conscienciar la població sobre la necessitat d’apostar per l’energia eòlica a la ciutat.

Barcelona no és una ciutat gaire ventosa però té alguns punts on sí que es podria obtenir rendiment d’instal·lacions eòliques: Collserola, Montjuïc , l’espigó del Fòrum o el turó del Guinardó. La necessitat de mantenir una distància de seguretat de 250 a 400 metres de les línies elèctriques, les limitacions dels aeroports del Prat i de Sabadell i la força del vent, només l’opció de Collserola sembla viable per al projecte.

29 GW/h. RENOVABLES PER A BARCELONA

Així, doncs, el projecte consistiria en dues turbines de 115 metres d’alçada i 170 fins a la punta de les pales. Proporcionarien una potència de 6 MW cadascun i generarien uns 29 GW/h. anuals, l’equivalent al consum de 8.800 llars. S’ubicarien, en principi, a la zona del cementiri i a la Serra d’en ferrer, prop de Cerdanyola del vallès i Montcada i Reixach.

Ara cal superar la reticència popular, però també la normativa legal sobre la protecció de parcs naturals. De moment, la Generalitat està estudiant la situació concreta, tal com exigeix la Unió Europea. La perspectiva és que s’hauran d’esperar de tres a cinc anys per saber si prospera o no.

Una experiència similar sí que ha prosperat al municipi de Pujalt, a l’Anoia, on 600 famílies van promoure un aerogenerador de 2,3 MW per disposar d’energia renovable a la comarca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s