Biogàs, una via sostenible i profitosa per a la ramaderia

Segons llegim a Món Rural la ramaderia industrial catalana és responsable d’un 30% dels gasos d’efecte hivernacle generats per l’Estat. El mitjà es fa ressò d’un estudi de Greenpeace que denuncia com el sector català va generar 69,4 milions de tones de CO2 durant el 2019. Per més inri, Catalunya lidera el rànquing a Espanya.

Òbviament, el grup ecologista denuncia el model intensiu de la ramaderia industrial i adverteix sobre els seus efectes: “incrementa el canvi climàtic, contamina l’aigua i amenaça els habitants” del medi rural.

CATALUNYA ÉS PLENA DE PORCS

Catalunya compta amb 24.554 explotacions, segons informa Món Rural, i és la segona comunitat en producció de porcí (650.896) i la cinquena en gallines (més de 51 milions). El porcí és un dels sectors més intensius i més perillosos en aquest sentit.

Per descomptat, la solució passa per reduir la intensitat de la producció en la ramaderia, per incentivar una ramaderia més sostenible i de proximitat. Tanmateix, la demanda exigeix una alta producció, per la qual cosa és poc factible que algunes granges renunciïn al seu mitjà de vida. Això es veu clarament tot seguint les dades, enlloc de reduir-se les emissions estan augmentant.

Image by Pexels from Pixabay

Biogàs, una opció que fa guanyar diners

Una alternativa al decreixement o, com a mínim, una opció per millorar la sostenibilitat del negoci, és la transformació dels excrements animals, especialment els porcins, en biogàs que, a la vegada, es pot transformar en energia elèctrica. Aquesta aplicació permet reduir el metà a l’atmosfera, un gas 21 vegades més contaminant que el biòxid de carboni.

El biogàs té molts usos possibles, però és especialment productiu si l’utilitzem per a la cogeneració. Així, aprofitem la potència mecànica d’un motor compatible amb el biogàs per produir electricitat mitjançant un generador.

A més, l’ús d’intercanviadors de calor als sistemes de refrigeració i al tub d’escapament permet recuperar l’energia tèrmica produïda durant la combustió interna. Un win-win que permet obtenir electricitat, per a ús propi o per a la xarxa, energia tèrmica i reducció de les emissions de metà. Una via sostenible i profitosa que podria revolucionar la ramaderia i reduir l’impacte del sector en el canvi climàtic.

Aquesta és una planta de biogàs, però avui dia es poden fer instal·lacions molt més petites. Image by Pexels from Pixabay

Si esteu interessats en quines opcions teniu per transformar les vostres explotacions en petites centrals energètiques, feu-nos arribar un correu a hola@ovalenergy.com

2 respostes a “Biogàs, una via sostenible i profitosa per a la ramaderia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s