El gas també pot ser una energia renovable

El gas natural és un combustible fòssil. Molt productiu, però molt contaminant. Per això cal limitar-ne l’ús, per exemple reduint-lo a emergències. Com a alternativa han aparegut els anomenats gasos renovables, que poden considerar-se com a part de l’oferta d’energies renovables que necessitarem per salvar el planeta.

Els gasos renovables són els gasos combustibles obtinguts de primeres matèries o fonts renovables que es poden transformar en biometà o metà sintètic: el biogàs, produït a partir de residus orgànics biodegradables, el syngas, a partir de residus forestals i agrícoles, i l’hidrogen, produït com a conseqüència de l’electròlisi de l’aigua mitjançant electricitat renovable.

Aquests gasos jugaran un paper definitiu com a substituts del gas natural a l’hora de cobrir demandes d’energia no fàcilment electrificables. Aquesta és la tesi de molts experts, entre ells, Xavier Flotats, professor Emèrit d’Enginyeria Ambiental de la UPC BarcelonaTECH, i coautor ,juntament amb Alvaro Feliu, del llibre “Los gases renovables, un vector energético emergente”, editat per la Fundació Naturgy.

ELS TRES GASOS RENOVABLES

  • El biogàs s’obté mitjançant el procés de digestió anaeròbia de residus orgànics biodegradables: orgànics domèstics, industrials, fansg de depuradora o dejeccions ramaderes, fins i tot aigües residuals amb elevada càrrega orgànica.
  • El syngas s’obté mitjançant un procés de gasificació tèrmica de biomassa (formada per residus forestals i agrícoles).
  • Quant a l’hidrogen, s’aconsegueix com a conseqüència de processos biològics, catalítics o a partir d’electricitat renovable mitjançant electròlisi de l’aigua (un procés conegut com power to gas – P2G).

Aquests gasos s’han de sotmetre a diversos processos per convertir-los en biometà. Un cop enriquits o tractats adequadament tots tres tipus de gas poden integrar-se a la xarxa de gas natural o bé fer-se servir per generar energia, tal com fem amb el gas natural. Per exemple, poden servir per generar energia elèctrica per a autoconsum o cogeneració, mitjançant un grup electrogen adequat.

ECONOMIA CIRCULAR

La transformació de residus en energia és un exemple de manual del que anomenem economia circular i que consisteix precisament en això, en crear un cicle tancat que permeti aprofitar al màxim tots recursos de què disposem i reduir tant el malbaratament com la quantitat de residus i d’emissions generades en els processos.

Imaginem el cas d’una explotació porcina, de mida mitjana. Podria instal·lar un sistema digestor per transformar els residus en biogàs i aprofitar el propi gas renovable per generar energia elèctrica, pròpia o per a d’altres. A més, també podria canalitzar l’energia tèrmica del procés de generació d’electricitat i utilitzar-lo per escalfar l’aigua d’un edifici, per exemple.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s