Què és exactament l’economia circular?

Se sent parlar molt d’aquest nou concepte: economia circular. És un mandat de la Unió Europea i molts polítics s’omplen la boca parlant-ne, però en què consisteix exactament?

En primer lloc cal aclarir que l’economia circular és una alternativa a l’economia basada en consum, vigent fins ara i que s’ha revelat com insostenible per al futur del planeta. Si el model de consum es basava en usar i llençar els recursos l’economia circular planteja aprofitar les matèries primeres i reduir així la quantitat de residus que es generen durant aquest procés.

Model d’Economia circular de la Generalitat de Catalunya.

2.5000 MILIONS DE TONES

Aquesta és la quantitat de residus que genera cada any la UE. És absolutament insostenible mantenir aquest ritme a la vista dels efectes del canvi climàtic, però també si tenim en compte l’augment de preu de les primeres matèries. Cal que siguem més eficients a l’hora de produir per poder reaprofitar, reciclar i reutilitzar tot el que fem. Per fer-ho l’any 2020 la Comissió Europea va proposar un nou pla d’acció d’economia circular que passa per dissenyar productes més sostenible, però també per coses més mundanes, com ara promoure la cultura de la reparació dels electrodomèstics, per reduir residus domèstics. Aquest pla fa èmfasi molt especialment en indústries intensives en recursos com l’electrònica i les TIC, els plàstics, els tèxtils o la construcció. Al febrer de 2021 es va fer un pas més enllà i el parlament europeu va exigir una economia totalment circular, sostenible i sense emissions de carboni. La fita és aconseguir-ho al 2050, però per arribar fins aquí cal regular estrictament el reciclatge, i aquest objectiu és per a 2030.

L’economia circular és un model de producció i consum que passa per compartir, llogar, reparar o reciclar, en definitiva, reaprofitar els materials per crear valor afegit. Canviar la cultura d’usar i llençar pel reaprofitament no només contribueix al medi ambient sinó que millorarà el subministrament d matèries primeres, estimularà la competitivitat, la innovació i el creixement econòmic a la UE. És fàcil d’entendre si pensem en els llocs de treball que apareixeran per poder reaprofitar i reciclar tots aquests productes que abans es llençaven i prou.

ES POT RECICLAR L’ENERGIA?

L’energia també és un producte. I en el procés de producció i de consum també es malbarata. L’economia circular en el sector de l’energia passa per promoure l’autoconsum, les energies renovables, que fan servir recursos naturals inesgotables, com el sol o el vent i, per convertir l’eficiència energètica en una norma de compliment obligat. Això és exigible al sector de la construcció i reformes, però també als consumidors.

Però en la indústria de l’energia també existeix el concepte de reciclatge. Per exemple, una explotació ramadera genera residus, les dejeccions dels animals. Però aquests residus es poden convertir en biogàs, una altra font d’energia renovable. I el biogàs, alhora, es pot transformar en energia elèctrica per a la cogeneració i en energia tèrmica reaprofitable a la pròpia explotació ramadera. Aquest és un bon exemple d’economia circular: creem energia dels residus i la utilitzem per generar electricitat mitjançant generadors adequats que podem injectar en el sistema elèctric o fins i tot vendre a la indústria. Tothom guanya i reduïm residus i emissions a l’atmosfera.

Els generadors són clau per a l’economia circular, perquè permeten reaprofitar l’energia generada en explotacions tamaderes.

Una resposta a “Què és exactament l’economia circular?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s