El Vallès Oriental generarà biometà a partir de residus

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera han presentat el projecte BioVo que generarà biometà a partir del biogàs produït en els processos de tractament a la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge del Consorci del Vallès Oriental i a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) Granollers del Consorci Besòs Tordera. Josep Monràs, president d’aquesta última entitat, ho ha deixat ben clar:  “no hi ha cap altre projecte d’aquestes característiques que sigui conjunt a Catalunya ni a Espanya”.

El biogàs és una de les claus de la transició energètica perquè és l’opció més natural per aconseguir un gas renovable. S’obté a partir de residus i un cop depurat s’aconsegueix biometà que es pot fer servir per generar energia directament per mitjà de generadors, o bé es pot barrejar amb el gas natural i injectar directament als gasoductes convencionals. També es pot fer servir com a biocombustible per a mitjans de transport. Com que l’origen és natural, fruit del reciclatge de resuidus, el biometà contribueix a fomentar l’economia circular, tant important des del punt de vista local.

Per fer possible aquest procés de generació de biometà es construirà una planta d’enriquiment del biogàs, conegut tècnicament com Upgrading, en una zona propera i compartida entre ambdós consorcis, al polígon industrial el Raiguer, a Granollers. Aquesta instal·lació  estarà formada principalment per una planta de neteja i de purificació de biogàs, mitjançant la tecnologia de membranes, un gasòmetre amb capacitat per a 1.250m3 i un mòdul d’injecció de biometà a la xarxa de gas natural, ha explicat la cap de Territori del Consorci Besòs Tordera, Begoña Martínez.

El projecte, amb un cost previst de 2.775.000 euros, ha rebut una subvenció d’1.012.944,76 euros per part de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) en tractar-se d’una iniciativa que afavoreix una economia baixa en carboni i, per tant, un creixement sostenible. La resta anirà a càrrec dels dos consorcis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s