Sirius, el mètode Wallbox per gestionar l’energia als edificis

L’empresa catalana Wallbox ha revolucionat el sector de l’energia. El seus carregadors per a vehicles elèctrics es venen arreu del món i ja comptem amb quatre fàbriques, a Sant Andreu de la barca, a la Zona franca, però també als EUA i a la Xina. Ara proposen també una solució intel·ligent per a edificis.

Segons han avançat a la trobada 22@Network BCN i ha explicat detalladament Via Empresa l’empresa ha desenvolupat, i començat a provar, la solució Sirius, un sistema que permet gestionar l’energia en els edificis combinant fotovoltaica, bateries estàtiques, carregadors bidireccionals i xarxa elèctrica.

A primera hora del matí alguns serveis, com l’aire condicionat, comencen a funcionar amb l’energia de les bateries, els carregadors o la xarxa. Fins que surt el sol i comencen a funcionar les plaques, que fins i tot generen excedents en moments puntuals del dia. Aquests excedents alimenten les bateries i els carregadors i i produeixen un stock d’energia que es podrà aprofitar quan marxi el sol. Finalment, a la nit, es carreguen les bateries i els vehicles estacionats perquè el cicle pugui tornar a començar de matinada. A més, el sistema Sirius funciona amb intel·ligència artificial i selecciona les fonts en funció de la seva disponibilitat i del seu preu.

DOS PROBLEMES A LA VISTA

La idea és fantàstica i Wallbox ja l’ha provada en les seves pròpies instal·lacions. Només hi ha dos inconvenients. D’una banda, el preu. Tot i que el model Sirius pot estalviar fins a 80.000 euros anuals en la factura de la llum, la instal·lació del sistema costaria a una empresa entorn de 400.000 euros.

D’altra banda, el sistema no compta amb un sistema d’emergència en cas que falli la xarxa elèctrica. Un temporal, per exemple, afectaria a la producció de fotovoltaica i podria causar avaries a la xarxa elèctrica. Una circumstància així, o una combinació d’altres circumstàncies, deixaria l’edifici sense el subministrament elèctric imprescindible per funcionar. I no hem d’oblidar que el canvi climàtic comportarà l’augment de fenòmens imprevistos.

A l’equació cal, doncs, afegir un generador d’emergència que garanteixi el subministrament en qualsevol circumstància i que entri automàticament en funcionament en cas d’avaria a la xarxa elèctrica. Podria ser un generador de gas de baixes emissions, per exemple, o un dièsel de baix consum, per no comprometre el medi ambient més enllà del que sigui imprescindible per mantenir el funcionament de l’empresa. A més a més, amb la fluctuació de preus de l’energia fins i tot pot sortir a compte utilitzar un generador com a suport enlloc de la xarxa elèctrica.

A una empresa tèxtil de Barcelona li surt més a compte fer servir aquest generador de 500kVA que connectar-se a la xarxa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s